nederland

Ziekenhuizen declareren voor miljoenen aan onnodige ingrepen

Door Servaas van der Laan - 16 mei 2013

Ziekenhuizen en privé-klinieken declareren ten onrechte voor miljoenen aan niet-noodzakelijke ingrepen. De fraude zou tussen de 50 en 180 miljoen euro bedragen.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van een concept-rapport van het ministerie voor Volksgezondheid.

Het zou gaan om ongeveer 20.000 cosmetische ingrepen die geen medische noodzaak hebben, zoals ooglidcorrecties of spataderverwijdering.

Aangeleerd

De fraude zou, zo meldt RTL Nieuws, al in de opleiding worden aangeleerd. ‘Het enige wat je geleerd krijgt, is dat je moet zorgen dat je declareert wat het meeste oplevert,’ meldt een klokkenluider aan de nieuwszender.

De vereniging van plastische chirurgie (NVPC) reageert afwijzend op de berichten en zegt zich ‘er niet in te herkennen’.

Kamer wil inzicht

Een Kamermeerderheid wil dat het concept-rapport naar de Kamer wordt gestuurd, maar volgens de minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zijn de belangrijkste conclusies al met de Kamer gedeeld. Dinsdag is er een debat over de zorgfraude.

De zorg is een van de grote kostenposten voor het kabinet. De Nederlandse Zorgautoriteit signaleerde vorige week al dat de zorgfraude groter is dan gedacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.