nederland

8,5 ton schadevergoeding voor prostituee wegens slavernij

Door Anna Vossers - 28 juni 2013

Een voormalige prostituee krijgt een schadevergoeding van 843.500 euro. Een pooier die haar zeven jaar lang tot prostitutie dwong en al het geld dat ze daarmee verdiende afpakte, moet dat gederfde inkomen aan de vrouw terugbetalen.

De dader, Abdelilah Y., moet daarnaast zes jaar de cel in, bepaalde het gerechtshof in Leeuwarden vrijdag.

Slavernij

De man sloeg de vrouw met een stok of een riem, drukte brandende sigaretten op haar lichaam uit, verkrachtte haar en zette haar naakt in de vrieskou op straat. Naast het geld dat hij aan de vrouw verdiende, ontving de dader jarenlang een bijstandsuitkering.

De rechtbank kwalificeerde de uitbuiting van het slachtoffer als slavernij.

Werkzaamheden

De rechtbank had de vrouw eerder nog een schadevergoeding van een ton meer toegewezen. De rechter baseerde het schadebedrag op wat de vrouw minimaal per dag zou hebben overgehouden aan haar ‘werkzaamheden’, namelijk 500 euro.

Advocaat Richard Korver, die de vrouw bijstond, zegt nog niet te weten waarom het hof de prostituee 100.000 euro minder heeft toegekend.

Ontkenning

Y. had tegen het vonnis van de rechtbank beroep aangetekend. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Ook in hoger beroep achtte de rechter bewezen dat Y. de vrouw jarenlang met geweld tot prostitutie dwong.

Y. en zijn advocaat maakten destijds bezwaar tegen de rekenmethode van de rechter, die tot het ongekend hoge schadebedrag leidde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.