nederland

Advocaat: ‘Boetes voor VU medisch centrum zo op te hoesten’

Door Anna Vossers - 21 juni 2013

Het VU medisch centrum en Eyeworks komen ‘erg makkelijk weg’ met boetes van in totaal 50.000 euro voor het zonder toestemming filmen van patiënten voor het programma ’24 uur: tussen leven en dood’. Ze hebben het medisch beroepsgeheim geschonden en daarmee een ‘grove fout’ gemaakt.

Dat zei advocaat Peter Plasman, namens patiënten die zonder toestemming te verlenen voor het realityprogramma werden gefilmd, vrijdagavond in Nieuwsuur.

Zo op te hoesten

Het bedrag van de boetes is volgens de advocaat ‘zo op te hoesten’ door het VU medisch centrum en Eyeworks.

De beide organisaties hebben het medisch beroepsgeheim geschonden door zonder toestemming patiënten te filmen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vindt dat de beide partijen zich schuldig hebben gemaakt aan het heimelijk meeluisteren of opnemen van gesprekken in publieke ruimten.

Schikking

Het OM maakte vrijdag bekend dat het VU medisch centrum en Eyeworks in een schikking akkoord zijn gegaan met boetes van respectievelijk 30.000 euro en 20.000 euro, onder de voorwaarde dat ze de zeven patiënten die aangifte hebben gedaan een schadevergoeding bieden.

De organisaties erkennen daarmee dat ze het medisch beroepsgeheim hebben geschonden.

Spoedeisende hulp

Het programma ‘Tussen leven en dood’ dat een inkijkje moest geven in de dagelijkse praktijk van de afdeling spoedeisende hulp in het VU-ziekenhuis, leidde in 2012 tot veel ophef toen bleek dat patiënten geen toestemming hadden gegeven om te worden gefilmd. RTL zond een aflevering uit die door bijna een miljoen mensen werd bekeken, maar besloot na de ophef het programma te stoppen.

De producent had 35 camera’s in de afdeling opgehangen. In een regiekamer werden de verrichtingen gevolgd door de programmamakers, zonder dat alle patiënten daarmee ingestemd hadden. In sommige gevallen hoorden ze pas achteraf dat er was gefilmd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.