nederland

Advocaat: straf in zaak-grensrechter is sowieso te licht

Door Shari Deira - 01 juni 2013

Het vonnis in de zaak rond de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, zal in de ogen van een deel van de Nederlandse bevolking hoe dan ook een ‘belachelijke uitspraak’ zijn. Het ‘Marokkaanse tuig’ zal er met te lichte straffen vanaf komen.

Dat zei advocaat Sander Janssen, die verdachte in de zaak Yassin D. verdedigt, zaterdag in zijn pleidooi voor de rechtbank in Lelystad.

Dynamiek

De rechtbank werkt bij wijze van uitzondering door aan de geruchtmakende zaak vanwege beperkte zittingsruimte.

Janssen zegt dat er ‘een ongekend heftige dynamiek’ rond de zaak is ontstaan, mede door de ‘wraakzuchtige berichtgeving’ in de media. De gebeurtenissen op 2 december zijn steevast neergezet alsof Nieuwenhuizen zonder pardon is doodgeschopt.

Volgens Janssen is dat niet het geval. Hij reconstrueerde het incident aan de hand van een reeks foto’s gemaakt door omstanders. Janssen zegt dat de grensrechter in beide fases ‘een actieve rol’ heeft gespeeld en niet alleen op de grond heeft gelegen.

Hoofd

Tegen de zestienjarige Yassin D. eiste het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag twaalf maanden jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk. D. is de enige verdachte die heeft verklaard Nieuwenhuizen te hebben geschopt, niet tegen het hoofd maar tegen zijn schouder.

Diverse getuigen verklaarden echter dat D. behoorlijk ‘door het lint’ ging en de grensrechter wel tegen het hoofd heeft geschopt. Andere verdachten ontkennen dat zij hebben deelgenomen aan de vechtpartij, beroepen zich op hun zwijgrecht of wijzen naar anderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.