nederland

Alle ziekenhuizen moeten sterftecijfers openbaar maken

Door Arne Hankel - 11 juni 2013

Alle ziekenhuizen moeten de sterftecijfers openbaar gaan maken. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) meldt de Tweede Kamer dinsdag dat zij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat vragen om hier regels voor te maken.

De meeste ziekenhuizen maken hun sterftecijfers sinds enige jaren openbaar, maar Schippers vindt het nu tijd dat alle ziekenhuizen dit gaan doen.

Transparant

‘De kwaliteit van de geleverde zorg moet transparant zijn voor de patiënt. Het is niet meer acceptabel dat ziekenhuizen niet open zijn over hun cijfers,’ aldus Schippers. De bewindsvrouw zet in haar brief aan de Kamer uiteen hoe zij de patiëntveiligheid verder wil verbeteren.

Zo geeft Schippers aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat optreden tegen ziekenhuizen die aan het einde van dit jaar nog geen erkend veiligheidsmanagementsysteem hebben.

Onaangekondigde inspecties

De minister financierde afgelopen jaren de aanschaf van dit programma waarmee ziekenhuizen continu risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, dat beoordelen en aanpassen. Momenteel hebben 81 van de 93 ziekenhuizen het systeem.

Eerder kondigde de bewindsvrouw al aan dat de IGZ vaker onaangekondigd inspecties gaat doen en dat er een zorgloket komt, waar mensen met een klacht wegwijs worden gemaakt. Ook komt er een geschilleninstantie die bindende uitspraken kan doen in conflicten tussen patiënten en degenen die zorg verlenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.