nederland

Amsterdam weigerde aanvraag voor islamitische school

Door Shari Deira - 13 juni 2013

De gemeente Amsterdam heeft de aanvraag geweigerd voor een nieuwe islamitische school voor voortgezet onderwijs. De stad is er niet van overtuigd dat ‘de kwaliteit in orde zal zijn’.

Dat bevestigt wethouder Pieter Hilhorst (PvdA, Onderwijs) donderdag tegenover NRC Handelsblad.

Zwak

In 2010 moest het Islamitisch College Amsterdam zijn deuren sluiten omdat de school door de Inspectie van het Onderwijs als ‘zeer zwak’ werd bestempeld. De leraren spraken onvoldoende Nederlands en de leerlingenaantallen liepen terug.

Na de sluiting van de school diende de Stichting Islamitisch Onderwijs een aanvraag in voor de oprichting van een nieuwe scholengemeenschap, schrijft de krant. Het ministerie van Onderwijs oordeelde positief over de aanvraag omdat deze ‘voldoende leerlingenpotentieel’ zou hebben.

Aanvraag

De gemeente Amsterdam dacht hier anders over en weigerde mee te werken aan de huisvesting. De aanvraag zou niets meer zijn dan een voortzetting van het Islamitisch College. Vier van de zeven bestuursleden waren betrokken bij de nieuwe aanvraag.

Bovendien ‘wil of kan’ de stichting niet voldoende aan een aantal kwaliteitseisen van de gemeente Amsterdam.

Islamitische scholen liggen nu opnieuw onder vuur door de grootschalige examenfraude bij Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Ook hier waren de resultaten jarenlang slecht. In 2010 had er een opmerkelijke verbetering plaats.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.