nederland

Amsterdamse deelraad herdenkt ‘per abuis’ Nelson Mandela

Door Anna Vossers - 26 juni 2013

De stadsdeelraad van Amsterdam-Zuidoost heeft dinsdagavond tijdens de vergadering een minuut stilte gehouden om de ‘overleden’ Nelson Mandela te herdenken. Pas later kwamen de deelraadsleden erachter dat de anti-apartheidsstrijder nog leefde.

De raad had op basis van Facebook- en Twitter-berichten ten onrechte aangenomen dat Nelson Mandela in het ziekenhuis van Pretoria was gestorven, schrijft het Parool.

Twijfels

Een deelraadslid van D66 kwam tijdens de schorsing van de vergadering naar de griffier toe om te vertellen dat de Zuid-Afrikaanse staatsman was overleden. Daarop keek de griffier op Twitter, waar hij meerdere berichten vond die het nieuws bevestigden.

Bij het hervatten van de vergadering stelde de deelraadvoorzitter Mala Eckhart voor om een minuut stil te zijn voor Mandela.

Tijdens de vergadering de eerste twijfels over de echtheid van het nieuws. Kort voor middernacht informeerde Eckhart de politici dat Mandela nog leefde. Eckhart: ‘Het blijkt maar weer hoe voorzichtig je moet zijn met berichten op internet. We dachten er goed aan te doen meteen iets te doen met het nieuws, maar we waren te vroeg.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.