nederland

Arts veroordeeld voor acupunctuurbehandeling kankerpatiënt

Door Servaas van der Laan - 13 juni 2013

Een 54-jarige basisarts uit Heemstede is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar voor het afhouden van reguliere zorg. De arts probeerde borstkanker van een patiënte te behandelen met behulp van acupunctuur.

Dat heeft de rechtbank in Haarlem donderdag bepaald.

De rechtbank neemt het de 54-jarige P. kwalijk dat hij de vrouw jarenlang van reguliere zorg heeft afgehouden, terwijl hij wist dat ze aan borstkanker leed.

Vriend

Dat de arts daarbij als vriend van de vrouw optrad acht de rechter niet relevant. De arts behandelde de vrouw, onderzocht haar en voorzag haar van medische adviezen.

Ook de omgeving van de vrouw beschouwde P. als haar behandelend arts. De natuurgeneeskundige probeerde de vrouw met behulp van naalden en ‘korreltjes’ van haar ziekte af te helpen.

Geen medische hulp

Toen zij op een gegeven moment zelf erop aandrong naar het ziekenhuis te gaan, raadde hij haar dat af. Ze zou te zwak voor medische behandeling zijn geweest. De korreltjes en naalden hebben de vrouw niet geholpen. Zij is aan haar ziekte overleden.

Geen beroepsverbod

De rechter neemt het de man kwalijk dat zij onnodig veel pijn heeft geleden en dat hij haar geen kans op levensverlenging heeft gegund.

Desalniettemin heeft de rechtbank de arts geen beroepsverbod opgelegd omdat het om een ‘bijzonder geval’ zou gaan en de man al 25 jaar zonder problemen werkzaam is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.