nederland

‘Artsen opereren te vaak verkeerde zijde patiënt’

Door Anna Vossers - 13 juni 2013

Artsen houden zich geregeld niet aan regels bij operaties, waardoor ze ernstige fouten bij operaties maken. Onder meer een gewrichtsprotheseplaatsing en een liesbreukoperatie werden vorig jaar aan de verkeerde zijde van een patiënt uitgevoerd.

Dat blijkt uit een onderzoek naar veiligheid op de operatietafel, schrijft De Telegraaf. Bij tweederde van de onverwachte bezoeken van controleurs  van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bleek dat operatieteams geen ‘time out’ houden voor een operatie.

Time out

Om te voorkomen dat artsen fouten maken zoals een operatie aan de verkeerde kant van het lichaam, moet het hele operatieteam voor de operatie de tijd nemen om te controleren of de juiste operatie bij de juiste persoon wordt uitgevoerd.

Volgens patiëntendossiers gebeurt dit netjes bij elke operatie. Maar slechts in tweederde van de operaties waar inspecteurs onverwacht langskomen, blijken artsen daadwerkelijk de tijd te nemen voor een time out. Als gevolg van deze onzorgvuldigheden maken artsen nog steeds vermijdbare fouten, zoals het opereren van de verkeerde patiënt.

Vorig jaar werd een gewrichtsprothese in de verkeerde knie gezet, en ook een liesbreukoperatie werd aan de verkeerde zijde van een lichaam uitgevoerd. Een onderkaak van een patiënt werd onterecht getrokken.

Tuchtrechter

Daarnaast zouden artsen intraveneuze medicatie (medicijnen die rechtstreeks of via een infuus in de aderen gebracht worden) dubbel moeten checken. Maar dit gebeurde slechts in een kwart van de gecontroleerde ziekenhuizen correct, concludeert de IGZ.

Sinds april moeten artsen bij dit soort fouten voor de tuchtrechter verschijnen. Ook kunnen artsen vaker een onaangekondigd bezoek van een inspecteur op de operatiekamer verwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.