nederland

Belastingdienst schort toeslagen op voor fraudeonderzoek

Door Claartje Vogel - 26 juni 2013

Een onbekend aantal personen heeft deze maand geen toeslag uitgekeerd gekregen. De Belastingdienst doet onderzoek naar de rechtmatigheid van de toeslagen.

Dat bevestigt het ministerie van Financiën woensdag aan RTL nieuws.

Bij degenen die geen geld hebben ontvangen heeft de fiscus twijfels of de toeslag wel terecht is. Zij krijgen deze week een brief. Daarin vraagt de Belastingdienst om stukken op te sturen die bewijzen dat ze toeslag horen te krijgen.

Geen waarschuwing

Het gaat om huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. Het is niet bekend waarom de Belastingdienst geen waarschuwing heeft gegeven. Het ministerie van Financiën wil niet zeggen hoeveel personen deze maand plosteling geen toeslag hebben ontvangen.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse zaken, PvdA) kondigde onlangs nieuwe maatregelen aan om fraude met toeslagen aan te pakken. Hij heft de DigiD’s op van honderdduizend spookburgers. Ook komen er extra controles in huishoudens waar meer dan vier personen staan ingeschreven, die geen familie van elkaar zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.