nederland

Beveiliging gevangenis onder vuur vanwege smartphone Samir A.

Door Anna Vossers - 03 juni 2013

De beveiliging van de Rotterdamse Schiegevangenis moet onmiddellijk worden doorgelicht, vinden Tweede Kamerleden. Hofstadgroep-lid Samir A. had er tegen alle regels in een smartphone in zijn cel waarmee hij foto’s van zichzelf op internet zette.

VVD, CDA en SP willen daarom dat de het beveiligingsbeleid van de gevangenis direct moet worden onderzocht, schrijft De Telegraaf. De VVD heeft het onderwerp aangemeld voor het vragenuur van dinsdag.

‘Schandelijk’

VVD’er Ard van der Steur noemt het ‘schandelijk’ dat Samir A. een smartphone zijn cel in had laten smokkelen. ‘Bij het bezoekuur van mensen die voor terrorisme zijn veroordeeld moeten de strengste veiligheidseisen worden toegepast,’ zegt Van der Steur in De Telegraaf.

Dit weekend werd bekend dat Samir A., die lid was van de Hofstadgroep, in zijn cel een mobiele telefoon had waarmee hij toegang had tot internet. Hij plaatste vanuit de gevangenis foto’s van zichzelf op internet.

Het bezit van een mobiele telefoon is voor gevangenen verboden. Justitie heeft de telefoon ingenomen.

Hofstadgroep

Het is opmerkelijk dat juist Samir A. een smartphone in zijn cel had. Hij was lid van de Hofstadgroep, de islamitische terreurorganisatie waarvan Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, de leider was. Hij moet een celstraf van negen jaar uitzitten vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag.

A. staat op de lijst van gevangenen die een risico voor de maatschappij vormen. Eerder wilden de staatssecretaris van Justitie, de gevangenisdirecteur en het Openbaar Ministerie (OM) daarom bijvoorbeeld niet dat hij op verlof zou gaan. A. werd ervan verdacht in zijn cel nog een terroristische aanslag voor te bereiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.