nederland

Bizons, elanden en luipaardkatten niet langer als huisdier

Door Anna Vossers - 19 juni 2013

Wie graag gezelschap heeft van bizons, elanden, grijze reuzenkangoeroes, prairiehonden of vossen, heeft nog tot 1 januari 2014 om er een aan te schaffen en te laten registreren als gezelschapsdier. Daarna wordt het houden van ruim vijftig soorten zoogdieren verboden.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) heeft namelijk een zwarte lijst opgesteld van zoogdieren die niet langer als huisdier gehouden mogen worden. Voor baasjes van dieren die op de zwarte lijst komen, komt er een overgangsregeling: zij kunnen hun in de toekomst verboden dier dit jaar nog laten registeren en in huis houden totdat het overlijdt.

Minder bekende huisdieren

Dijksma liet wetenschappers negentig diersoorten onderzoeken die ‘minder bekend’ zijn, maar wel als gezelschapsdier worden gehouden. Ze moesten kijken naar dierenwelzijn en of de dieren gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.

51 van deze bijzondere beesten zijn voortaan verboden, 33 diersoorten  mogen alleen onder speciale randvoorwaarden worden gehouden en 24 min of meer bekende huisdieren zijn altijd toegestaan.

Wie een hond, kat, konijn, bruine rat, tamme muis, cavia, goudhamster, gerbil, nerts of waterbuffel of een ander ‘gangbaar’ huisdier heeft, hoeft niets te doen.

Speciale voorwaarden

Maar heeft u liever gezelschap van een dromedaris, alpaca, witsnuitneusbeer, moeraswallabie of klein behaard gordeldier, dan moet het dier wel voldoen aan speciale voorwaarden. Wat de precieze regels worden om die dieren te mogen houden, wordt in het najaar bekend.

Maar te denken valt aan een verbod op het houden van een in het wild in Lapland gevangen rendier, terwijl een bij een fokker geboren exemplaar wel kan. Dijksma noemde als voorwaarde bovendien specialistische kennis over de soort en voldoende buitenruimte.

Het onderzoek krijgt nog een staartje. Eind 2014 wil de staatssecretaris ook voor reptielen en vogels een zwarte lijst opstellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.