nederland

Blinde vrouw kan na 28 jaar weer zien door chip

Door Anna Vossers - 25 juni 2013

Een Nederlandse vrouw die 28 jaar geleden door een oogziekte blind was geworden, kan weer zien. Dokter Marco Mura plaatste een chip in haar ogen, waardoor zij nu op een kunstmatige manier met een speciale bril zicht heeft.

De voorheen blinde vrouw Riet Kleerebezem en dokter Mura vertelden dinsdagavond over de 3,5 uur durende operatie bij Knevel & Van den Brink.

Lichtvlekken

Met de chip kan de vrouw, die twee weken geleden werd geopereerd, niet zo zien als gezonde mensen. Kleerebezem ziet nu lichtvlakken en -strepen. ‘Ik wilde graag meer’, zegt de Kleerebezem, die toegeeft lichtelijk teleurgesteld te zijn in het resultaat van de operatie.

Maar ze is ook blij: ’s nachts zag ze een lichte vlek op de plek waar haar hond zat, en ze zag het toetsenbord van haar computer oplichten. Kleerebeezem hoopt dat ze de komende tijd meer ‘gewonere dingen’ gaat herkennen.

Erfelijke ziekte

De operatie is alleen mogelijk is voor patiënten met de erfelijke oogziekte retinitis pigmentosa, waarbij het netvlies steeds minder goed werkt. Wereldwijd hebben zo’n zestig blinden een dergelijke operatie ondergaan.

Kleerebezem is de eerste patiënt die in Nederland een chip in haar oog heeft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.