nederland

Bouwer van Fyra eist dat Nederland zestien treinen afneemt

Door Arne Hankel - 14 juni 2013

Fyrabouwer AnsaldoBreda eist dat de NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS alsnog in totaal negentien Fyratreinen afnemen. Het Italiaanse bedrijf sleept de NS en de NMBS voor de rechter om dat te bereiken.

Dat hebben advocaten Hans de Savornin Lohman en Stein van Thiel van AnsaldoBreda vrijdag bevestigd.

Verplichtingen

Volgens de advocaten zijn voor de levering afspraken gemaakt, maar komen de NS (zestien treinen) en de NMBS (drie treinen) die contractuele verplichtingen niet na.

Na een reeks van incidenten besloot eind mei eerst de Belgische maatschappij en kort daarop de Nederlandse Spoorwegen te stoppen met de hogesnelheidstrein Fyra.

Technische problemen

Beide spoorwegmaatschappijen claimen dat de V250 kampt met allerlei technische mankementen. Volgens NS laat de trein ‘buitensporig veel fouten’ zien. Bovendien vinden de spoorbedrijven dat AnsaldoBreda geen zicht heeft geboden op oplossingen.

NS heeft tot nu toe 120 miljoen euro aan negen treinen uitgegeven en nog eens 80 miljoen is vastgelegd in een bankgarantie. ‘De betalingen gaan in tranches. Een trein kost ongeveer 20 miljoen euro. Sommige zijn volledig betaald, andere voor een gedeelte,’ legt een woordvoerder van de NS uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.