nederland

Buma: geen steun CDA bij nieuwe belastingverhogingen

Door Shari Deira - 01 juni 2013

Het CDA hoopt door in te zetten op minder overheidsbemoeienis de weg terug omhoog te vinden. Het is een van de belangrijkste punten die CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag besprak tijdens het voorjaarscongres.

‘Het gaat om de samenleving, niet om de overheid,’ zei Buma in Den Bosch. Hij presenteerde in totaal zeven principes die moeten leiden naar een beter Nederland.

Fundament

De principes moeten ook op lokaal niveau houvast bieden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Er zijn veel oude CDA-punten terug te vinden in de beginselen.

De familie moet het fundament worden, het fatsoen moet terug, er wordt gekozen voor het midden- en kleinbedrijf en steun voor Europa. Buma kiest naar eigen zeggen nadrukkelijk voor de lange termijn.

Buma haalde ook flink uit naar het kabinet-Rutte II, dat niet op de steun van het CDA hoeft te rekenen wat betreft belastingverhogingen. ‘Dat nekt de economie.’ Buma zegt dat er moet worden bezuinigd op de overheidsuitgaven.

Verhaal

Dat het CDA het kabinet niet wil steunen bij extra belastingverhogingen kan nog lastig worden van het kabinet. Ingewijden zeggen dat lastenverzwaringen onvermijdelijk zijn om volgend jaar het begrotingsdoel van maximaal 3 procent te halen.

Volgens de CDA-fractieleider heeft het kabinet geen verhaal en is het blijven steken in ‘doorgeschoten individualistisch marktdenken van rechts en de allesbeheersende overheid van links’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.