nederland

Celstraf voor mishandelen agent na herdenking Theo Bos

Door Shari Deira - 26 juni 2013

Een 23-jarige man uit Westervoort is woensdag veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk omdat hij een politieagent in zijn gezicht heeft geschopt. Het incident had plaats na de herdenkingsbijeenkomst voor Vitesse-clubicoon Theo Bos.

De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De officier van Justitie eiste twee weken geleden nog een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Ruzie

De rechtbank in Arnhem oordeelt dat er geen sprake is van poging tot doodslag. Het letsel van de agent is bovendien niet zwaar genoeg om te spreken van zware mishandeling.

Het incident speelde zich af in de supportershome in het Gelredome. De agent probeerde een ruzie te sussen maar werd vervolgens door de verdachte mishandeld. Het slachtoffer liep daarbij een hersenschudding op en was even buiten bewustzijn.

Mishandeling

Het OM spreekt van een ‘misselijkmakend feit dat buiten alle proportie is’. De verdachte was onder invloed tijdens de mishandeling. De officier van justitie heeft ook gevraagd om een strafrechtelijk stadionverbod.

De man mag na zijn vrijlating drie jaar niet drinken en geen drugs gebruiken. Hij had al een stadionverbod van tien jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.