nederland

‘Defensie geeft 4 miljard euro uit aan Joint Strike Fighter’

Door Servaas van der Laan - 13 juni 2013

Aan het getouwtrek rond de aanschaf van het jachtvliegtuig F-35 komt definitief een einde. Dit kabinet gaat voor een totaalbedrag van 4 miljard euro aan zogenoemde Joint Strike Fighters bestellen.

Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in haar toekomstvisie op de krijgsmacht, zo meldt RTL Nieuws.

Defensie zal twee squadrons aankopen, een in Volkel en een in Leeuwarden, meldt de nieuwszender. Hoeveel toestellen er precies worden gekocht is niet met zekerheid te zeggen. De gemiddelde stuksprijs lag in 2012 nog op 62 miljoen maar die prijs is onderhevig aan stijgingen.

Ontkenning

Minister Hennis ontkent de berichten tegenover de NOS. ‘Er wordt morgen niet over vervanging F16 gesproken. Er is geen besluit, geen idee waar bericht vandaan komt,’ zegt de minister.

Zeker is wel dat, als het kabinet kiest voor aanschaf van de JSF,  de in eerste instantie geplande 85 toestellen niet  worden gehaald. Daar heeft Defensie de middelen niet voor.

Inkomsten

Ondanks de hoge kosten levert de JSF ook een hoop op voor de Nederlandse economie. Zo levert het Nederlandse Fokker onderdelen aan de Amerikaanse bouwers Lockheed Martin en Northrop Grumman. Ook heeft Nederland contracten met Europese bondgenoten waarin de landen worden verplicht om reparaties door Nederlandse bedrijven uit te laten voeren.

Dit kan een lucratieve business worden aangezien de jachttoestellen tot nu toe in de productiefase de nodige mankementen hebben vertoond.

PvdA

Coalitiegenoot PvdA ziet de toestellen dan ook liever gaan dan komen, maar lijkt zich toch achter de aanschaf te moeten scharen.

Ondanks de ontkenning van Hennis zelf, meldt RTL Nieuws dat de plannen vrijdag zullen worden besproken in de ministerraad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.