nederland

Defensie moet 330 miljoen euro bezuinigen

Door Anna Vossers - 25 juni 2013

Het ministerie van Defensie moet de komende jaren voor 330 miljoen euro bezuinigen. Voor de vervanging van gevechtsvliegtuig F-16 door de Joint Strike Fighter (JSF) blijft wel 4,5 miljard euro beschikbaar.

De bezuinigingen worden in de periode tot 2018 doorgevoerd, schrijven minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In die brief schetsen ze in grote lijnen al de toekomstvisie van de krijgsmacht, waaraan Hennis werkt. Zonder de naam van de JSF te noemen geven de ministers in de brief al aan dat het budget voor de vervanger van gevechtsvliegtuig F-16 ongewijzigd blijft.

Personeel

De gevolgen van de bezuinigingen zullen op alle defensie-onderdelen merkbaar zijn, schrijven de ministers. Nog dit jaar wil minister Hennis duidelijkheid scheppen voor het defensiepersoneel.

Daarnaast schrijven de ministers dat de Verenigde Staten zich meer op Azië richt dan op Europa. Europa en Nederland worden daarom meer verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid, de landen moeten hun belangen ‘in toenemende mate zelfstandig behartigen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.