nederland

Directeur Ibn Ghaldoun: geen sprake van sluiting school

Door Servaas van der Laan - 12 juni 2013

Er is op dit moment geen enkele aanleiding om het Ibn Ghaldoun in Rotterdam-zuid te sluiten. De Rotterdamse Onderwijs-wethouder had dit nooit mogen opperen.

Dat heeft de directeur van de school Ayhan Tonca gezegd bij Knevel & Van den Brink.

Op dit moment gaat de zorg naar de 500 leerlingen en de 150 eindexamenleerlingen van de school. Van sluiting is nu dan ook zeker geen sprake,’ zegt de schooldirecteur. Daarnaast zei de directeur dat de diploma’s van zijn school evenveel waard zijn als die van andere scholen in Nederland.

Stemmingmakerij

De Rotterdamse Onderwijs-wethouder Hugo de Jonge (CDA) zei dinsdag dat de school de deuren beter kan sluiten. Tonca noemt die uitspraken ‘stemmingmakerij’ en onderstreepte dat de wethouder daar helemaal niet over gaat.

In dezelfde uitzending bevestigde rector Bart Renders dat twee leraren van het Ibn Ghaldoun in 2010 examens van leerlingen hebben geprobeerd te verbeteren. Er is aangifte gedaan bij de inspectie en de leraren zijn ontslagen.

Fraude

Volgens de rector komt dergelijke fraude wel vaker voor bij scholen. Leraren proberen de resultaten van hun eigen leerlingen te beïnvloeden, maar vaak komen de tweede correctors van de examens daar achter.

Volgens Renders heeft de fraude van de ontslagen leraren niets met de huidige examenfraude te maken, maar hij zei te begrijpen dat dit verhaal niet in het voordeel van de school spreekt.

Duister

Zowel de rector als de directeur van de school zeiden volledig in het duister te tasten over de manier waarop er met de examens is gefraudeerd.

De rector zag wel een klein scheurtje in de afgesloten verpakking van een van de examens maar ging toen niet direct uit van diefstal. Politieonderzoek zal duidelijk moeten maken wat er precies is gebeurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.