nederland

Directeur woningcorporatie krijgt zes ton mee bij vertrek

Door Servaas van der Laan - 25 juni 2013

Directeur Fons Catau van de Achterhoekse woningcorporatie de Woonplaats heeft bij zijn vertrek een bedrag van 600.000 euro meegekregen. Het bedrag is bedoeld om het pensioengat van Catau op te vullen.

Dat meldt dagblad De Gelderlander.

De voorzitter van de raad van commissarissen Ton Doesburg ontkent dat het gaat om een gouden handdruk: ‘het is alleszins verdedigbaar. Het lijkt veel geld omdat het een afkoopsom ineens is, maar het valt wel mee, we hebben in één keer afgerekend.’

Derivaten

Feitelijk gaat het om twee jaarsalarissen van Catau die tot 1 mei vorig jaar directeur was van de bescheiden corporatie (16.000 woningen). Ter vergelijking, corporatie Vestia verhuurt ongeveer 97.000 eenheden.

Toch is er ook een vergelijking met de Rotterdamse woningstichting. Ook De Woonplaats heeft onder leiding van Catau een te groot financieel risico genomen met de derivatenportefeuille.

Stresstest

De Achterhoeks-Twentse stichting was een van de zeven corporaties die zakten voor de stresstest van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

Volgens Catau zijn er maatregelen genomen en is de situatie inmiddels beter, maar het CFV heeft daar nog geen bewijzen van gezien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.