nederland

Eneco wilde gemeenten kritiek op windmolenpark verbieden

Door Anna Vossers - 04 juni 2013

Energiemaatschappij Eneco wilde vier gemeenten een convenant laten tekenen waarin kritiek op windenergieparken werd verboden. Zandvoort, Katwijk, Noordwijk en Bloemendaal zouden van Eneco een fonds voor duurzame energie krijgen ter waarde van 750.000 euro, maar mochten zich dan niet negatief uitlaten over windmolenparken voor hun kust.

Na ophef over dit ‘zwijggeld’ heeft Eneco de passage uit de overeenkomst geschrapt, die de gemeenten woensdag zouden tekenen. Oppositielid Thera Wolf (PvdA) zei dat de gemeente Bloemendaal door de afspraak ‘gemuilkorfd’ zou worden.

Luchterduinen

Eneco vroeg de gemeenten om ‘het onthouden door het college en gemeentelijke medewerkers van negatieve publieke uitspraken over de projecten Windparken Eneco Luchterduinen Q10 en Q4West’.

Het windmolenpark, Luchterduinen, wordt op ruim twintig kilometer van de Noordzeekust gebouwd tussen Noordwijk en Zandvoort. Ook vanaf strand van Bloemendaal is het te zien.

Bij nader inzien riep die afspraak ‘de schijn van afkoop’ op, meldde Eneco. Het fonds, bedoeld voor onder meer burgerinitiatieven op het gebied van duurzame energie en energiebesparing, blijft bestaan, maar ambtenaren en politici mogen zich nu toch negatief uitlaten over de windmolens. Eneco en de gemeenten stellen een nieuwe tekst op zonder de passage.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.