nederland

‘Examendief blijkt zoon docent Ibn Ghaldoun’

Door Anna Vossers - 12 juni 2013

Een van de verdachten van de diefstal van vijftien examens is de zoon van een docent natuurkunde op de Ibn Ghaldoun-school. Die leraar was ruim zeven jaar de directeur van de school.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat een van de verdachten ‘een familieband’ heeft met een docent van het Ibn Ghaldoun.

Mekka

De verdachte, Anass B. (18) werd na Safae K. (18) en Kamal el B. (19) gearresteerd in verband met de diefstal van het vwo-examen Frans op de islamitsche school in Rotterdam.

Onder de voormalige schooldirecteur, de vader van B., kwam de Ibn Ghaldoun-school in 2007 in opspraak. De islamitische scholengemeenschap zou overheidssubsidie hebben gebruikt om met bijna tweehonderd personen, inclusief ouders en buitenstaanders, naar heilige plaatsen in Saudi-Arabië te reizen.

Vijftien examens

Dinsdag werd bekend dat de examendiefstal veel groter is geweest: in totaal werden vijftien examens gestolen. Het gaat om vmbo-t economie, havo Frans, Arabisch, Engels, Nederlands, geschiedenis, maatschappijleer en aardrijkskunde, vwo Frans, management en organisatie, biologie, scheikunde en wiskunde-A.

De leerlingen van de islamitische school moeten alle gestolen examens opnieuw doen tussen 19 en 21 juni. Leerlingen in het hele land van het vmbo-t die economie in hun pakket hebben, moeten een dag langer wachten op de uitslag.

Onderzoek

Een kopie van de sleutel die toegang gaf tot de kluis waar de examens bewaard worden, is al in 2010 kwijtgeraakt. De vraag is hoe het zover heeft kunnen komen dat jaren later nog steeds hetzelfde slot werd gebruikt, en of er eerder examens zijn gestolen.

De onderwijsinspectie onderzoekt het bestuurlijk handelen van de school. De Ibn Ghaldoun-school staat al onder financieel toezicht en twee vmbo-richtingen worden door de inspectie als ‘zwak’ beoordeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.