nederland

‘Examens Ibn Ghaldoun kostten 20 tot 250 euro’

Door Anna Vossers - 22 juni 2013

De examendieven van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam hebben vijf keer ingebroken op klaarlichte dag. De examens verkochten ze vervolgens voor 20 tot 250 euro.

Ze hebben zelfs onder schooltijd ingebroken, blijkt volgens het AD uit het politiedossier.

Ladder

De leerlingen konden zonder moeite inbreken: er lag altijd een ladder bij het technieklokaal, waarmee ze bij het dakluik konden komen dat toegang gaf tot de examenkluis, die niet meer was dan een bezemkast met een verzwaarde deur.

Ze namen de examens mee naar huis, fotografeerden ze en lijmden de pakketjes vervolgens weer dicht met superlijm van de bouwmarkt.

Docenten

Leraren van de islamitische scholengemeenschap zouden bij het uitdelen van de examenopgaven hebben gemerkt dat de er met de pakketten waar de examens in zaten wat mis was.

Enkele leraren raakten in paniek, maar de school geen meldingen gedaan bij de onderwijsinspectie.

Leerlingen

Volgens het AD waren de examens voor bedragen tussen 20 en 250 euro te koop. De examens zijn verspreid onder leerlingen uit Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

De antwoorden van de examens zochten de leerlingen op in de bibliotheek, en verzonden ze naar elkaar via sms-berichten in codetaal.

Behalve de zoon van een natuurkundeleraar is er nog een kind van een medewerker van het Ibn Ghaldoun gearresteerd. Het zou gaan om de zoon van een systeembeheerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.