nederland

Fred Teeven schrapt plannen voor enkelband

Door Anna Vossers - 06 juni 2013

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) schrapt zijn plannen om gevangenen hun straf thuis uit te laten zitten met een elektronische enkelband. De enkelband is ‘politiek onhaalbaar’ geworden, zegt de staatssecretaris.

Teeven deed die uitspraak donderdag in een debat over de bezuinigingen op gevangenissen.

Prijscompensatie

Door de elektronische enkelband niet in te voeren, hoeven er minder gevangenissen te sluiten. Het schrappen van de plannen voor elektronische detentie kost Teeven zo’n 45 miljoen euro, zei hij in het debat.

Waar hij dat geld vandaan kan halen, weet hij nog niet. Wel is het duidelijk dat hij alle afdelingen van politie en justitie een beetje wil laten meebetalen, onder meer door niet langer prijscompensatie voor aankopen te bieden.

Het totale bedrag dat Teeven gaat bezuinigen blijft 340 miljoen euro. Eerder in het debat bleek dat de Tweede Kamer-fractie van de liberalen in tegenstelling tot het kabinet van de plannen voor elektronische detentie af wilde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.