nederland

‘Heel 6-vwo Ibn Ghaldoun wist van gestolen examens’

Door Servaas van der Laan - 18 juni 2013

Vrijwel de gehele examenklas van het vwo van het Ibn Ghaldoun moet van de examenfraude hebben geweten. De opgepakte fraudeurs zaten in de zesde klas en zouden de examens aan hun klasgenootjes hebben geleverd.

Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

Vijf van de zes opgepakte verdachten van de diefstal zaten in 6 vwo. Kamal el B., die afgelopen weekend de hulp inschakelde van de omstreden moslim-advocaat Mohammed Enait, zat ook in de klas, maar werd eerder teruggeplaatst naar 5 havo.

Wachtwoord

De fraudeurs verkochten de examens door aan hun klasgenootjes. Wie een examen kocht, kreeg het wachtwoord van een email-account waar een pdf van het betreffende examen was te downloaden.

In totaal is dit met 27 examens gebeurd. Nooit eerder werd op zulke grote schaal gefraudeerd.

Biecht

Twintig valsspelers van het Ibn Ghaldoun hebben hun zonden opgebiecht en mogen het examen opnieuw doen. Zeker zestien van hen zitten in 6 vwo.

De anderen doen havo. Zes fraudeurs zaten op andere scholen. Een van hen zat zelfs op een school in Utrecht.

Meer fraudeurs

Justitie vermoedt dat lang niet alle frauders zich hebben gemeld. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) noemt dat niet verstandig.

‘Leerlingen die voorinzage hebben gehad en zich niet tijdig hebben gemeld, lopen op korte en lange termijn het risico hun diploma alsnog te verliezen,’ laat de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.