nederland

Homo’s voelen zich onveiliger en zijn vaker slachtoffer geweld

Door Shari Deira - 24 juni 2013

Homoseksuelen in Nederland voelen zich vaker onveilig dan heteroseksuelen en zijn vaker het slachtoffer van geweld. Ook hebben ze vaker te maken met veelvoorkomende criminaliteit en ervaren ze meer respectloos gedrag.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat homoseksuelen zich beduidend vaak onveiliger voelen dan heteroseksuelen.

Woonplaats

In de eigen buurt zegt 30 procent van de lesbiennes zich wel eens onveilig te voelen, tegenover 22 procent van de heteroseksuele vrouwen. Onder mannen is het verschil tussen homo’s (22 procent) en hetero’s (13 procent) ongeveer even groot als bij de vrouwen.

Homo’s voelen zich in hun woonplaats vooral onveilig op plekken waar veel jongeren rondhangen, meldt het CBS. Lesbische vrouwen hebben dat meer in het winkelgebied. Ook het openbaar vervoer is een plek waar homo’s zich onveilig voelen.

Diefstal

De gevoelens van homoseksuelen als het gaat om veiligheid zijn niet onterecht, ze zijn namelijk vaker slachtoffer van geweld. Vorig jaar meldde drie op de tien homoseksuelen tegenover twee op de tien heteroseksuelen een vorm van slachtofferschap.

Vandalisme en vermogensdelicten, waaronder diefstal en inbraak, kwamen bij homoseksuelen anderhalf keer vaker voor dan bij hetero’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.