nederland

Illegale prostitutie verplaatst zich naar huizen

Door Anna Vossers - 17 juni 2013

De uitwassen van de prostitutiesector verplaatsen zich naar huizen. Een georganiseerd netwerk van pooiers, chauffeurs en verhuurders laat vaak jonge slachtoffers van mensenhandel in gewone huizen als prostituee werken.

Door strenger toezicht op bordelen verplaatsen misstanden in de prostitutiesector zich naar huizen, zegt Ruud Bik, plaatsvervangend corpschef van de Landelijke Politie, maandag in de Volkskrant.

Mensenhandel

Constructies waarbij leegstaande huizen worden onderverhuurd aan pooiers die er illegale bordelen runnen, signaleert de politie steeds vaker, zegt Bik. De prostituees die er werken, zijn vaak slachtoffers van mensenhandel.

Naar schatting van de politie werken alleen al in Amsterdam tweeduizend prostituees vanuit huizen. Landelijk zou het om duizenden vrouwen gaan. Misstanden zijn in de huizen nog meer verscholen dan in bordelen.

Een op de drie slachtoffers die zich bij opvangorganisatie Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) meldt, is uitgebuit in een huis. CoMensha is een van de partners van de politie bij de aanpak van uitwassen in de thuisprostitutie. De politie wil gemeenten en makelaars de ogen openen over de misstanden die in gewone huizen plaatsvinden.

Buitenlands

De politie deed in april op dertig plekken invallen in verband met illegale thuisprostitutie. Daarbij werden 35 prostituees gevonden, van wie 80 procent niet Nederlands was en eenderde jonger dan 21 jaar was.

Ook in bordelen signaleert de politie nog steeds misstanden: in alle bordelen waar de politie in april controleerde, was wel wat mis, van ontbrekende vergunningen tot verdenkingen van mensenhandel.

Bedrijfsmatig

Prostituees mogen ‘incidenteel’ vanuit huis werken. Als hun werk een ‘bedrijfsmatig’ karakter krijgt, bijvoorbeeld omdat er verscheidene vrouwen hun diensten verkopen of omdat ze voor een pooier werken, moeten ze een vergunning aanvragen.

De overheid gaat prostitutie strenger reguleren: alle prostituees moeten zich verplicht registreren, de minimumleeftijd van prostituees gaat van 18 naar 21 jaar, en klanten die gebruikmaken van illegale prostituees worden strafbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.