nederland

Jorwerd meest harmonieuze woonplek van Nederland

Door Arthur van Leeuwen - 28 juni 2013

Littenseradiel, met het dorpje Jorwerd binnen de grenzen, biedt het meest harmonieuze leefklimaat van alle gemeenten in Nederland. Gemeente Rozendaal is algemeen winnaar.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek De beste gemeenten van weekblad Elsevier en Bureau Louter.

De gemeente Rozendaal met 1.501 inwoners staat bovenaan de ranglijst lijst van Beste Gemeenten. Naarden is tweede, Haren derde.

Rozendaal wint omdat het een idylle is met veel groen, rust en ruimte. Bovendien grenst het aan de Veluwe en profiteren de inwoners van alle gemak en voorzieningen van de grote stad Arnhem. Rozendaal biedt dus het beste van alles wat inwoners zich kunnen wensen.

Kwaliteiten

Alle 408 gemeenten van Nederland zijn beoordeeld op wat ze aan eigen kwaliteiten in huis hebben en daarnaast hoe ver de inwoners wonen van allerlei voorzieningen buiten de eigen gemeentegrenzen.

Onderzocht is de nabijheid van basisvoorzieningen als kinderopvang en basisschool en van ‘plusvoorzieningen’ zoals onder meer een ziekenhuis, theaters en musea. Ook de werkgelegenheid en arbeidsmarkt in de wijde omtrek tellen mee voor de ranglijst.

Leefklimaat

Belangrijk voor het woongenot zijn de nabijheid van groen, natuur en water, rust en ruimte en een harmonieus leefklimaat. Dat Litterensadiel met het dorpje Jorwerd het meest harmonieuze leefklimaat biedt is opmerkelijk, omdat geschiedschrijver Geert Mak daarover zijn befaamde Hoe God verdween uit Jorwerd schreef. Elsevier: ‘Een bedevaartsoord voor westerlingen die treuren om de teloorgang van de laatste restjes verleden. De kale cijfers helpen de moed erin te houden: Jorwerd is blij met zichzelf, ook zonder God.’

Amsterdam heeft de meeste en beste voorzieningen, met de meeste werkgelegenheid in de omgeving. Schiermonnikoog biedt de meeste rust en ruimte, en Vlieland ­de beste mix van groen en water.

Verhuizen

Dit jaar is het onderzoek geheel vernieuwd, zodat het meer recht doet aan woonvoorkeuren en motieven om te verhuizen. Een analyse van vraagprijzen door Bureau Louter wijst uit dat het onderzoek De beste gemeenten een goede voorspeller is van huizenprijzen. Behalve de aantrekkelijkheid van woning en woonomgeving, blijkt ook de arbeidsmarkt een belangrijke factor.

Laatste op de lijst dit jaar is het Zeeuwse Tholen, gevolgd door Pekela en Bellingwedde. Maar voor het landelijke Bellingwedde is er ook goed nieuws: het staat in de top-10  van gemeenten met de meeste rust en ruimte.

Meer informatie over bechmarken van gemeenten op www.bureaulouter.nl

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.