nederland

Kabinet stemt in met besluit NS om met Fyra te stoppen

Door Anna Vossers - 07 juni 2013

De Nederlandse Spoorwegen (NS) mogen definitief stoppen met de Fyra, dat heeft het kabinet besloten in de ministerraad. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu (PvdA) noemt het besluit van de NS om met de Fyratreinen te stoppen ‘verstandig’.

De NS krijgen tot 1 oktober de tijd om met een alternatief voor een verbinding naar België te komen, zei Mansveld vrijdag na de ministerraad.

Financiële gevolgen

Maandag werd al bekend dat de NS net als de Belgische spoorwegen stoppen met hogesnelheidstrein Fyra vanwege aanhoudende problemen met de treinen van Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Topman Bert Meerstadt stapte op.

Er komt een parlementaire enquête naar het Fyra-dossier. De Telegraaf meldde vrijdag dat er mogelijk sprake is geweest van omkoping bij de deal die de Nederlandse en Belgische Spoorwegen met AnsaldoBreda sloten.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wilde eerst meer weten over de ‘opties, risico’s en financiële gevolgen’ van het stoppen met de Fyra. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder van de NS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.