nederland

‘Kanker over twintig jaar nog maar zelden dodelijk’

Door Anna Vossers - 17 juni 2013

90 procent van de gevallen van kanker is over twintig jaar niet meer dodelijk. Wetenschappers weten door DNA-onderzoek steeds beter hoe welke variant van de ziekte te genezen.

Dat voorspelt het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. ‘We hebben nu de techniek waarmee we alle DNA-afwijkingen die in tumoren voorkomen in kaart kunnen brengen,’ zegt René Medema, de voorzitter van de raad van bestuur, maandag in het Algemeen Dagblad.

Zwakke plek

In de toekomst kan daarom snel worden bepaald welke therapie voor welke kankerpatiënt de overlevingskansen het grootst maakt. Medema verwacht niet dat 100 procent genezing mogelijk zal zijn, ‘maar 90 procent moet zeker lukken’.

In 2000 brachten wetenschappers voor het eerst het complete menselijke DNA in kaart. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis onderzoekt nu de DNA-profielen van patiënten die vanaf de jaren 80 kanker hebben gehad.

Er zijn veel meer soorten kanker dan vroeger verwacht werd. Miedema: ‘Zo zijn er bijvoorbeeld geen drie soorten longkanker, maar misschien wel honderd.’ Met meer kennis over het DNA kunnen oncologen eerder de zwakke plek van een tumor ontdekken, en daardoor neemt de kans op genezing van de ziekte toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.