nederland

Lagere straf mishandeling Oosterhout door uitzenden beelden

Door Shari Deira - 25 juni 2013

De verdachten van de geruchtmakende mishandeling in een uitgaansgebied in Oosterhout krijgen een lagere straf omdat de beelden van het incident door het Openbaar Ministerie (OM) zijn verspreid.

De rechtbank in Breda spreekt van ‘onherstelbaar vormverzuim’.  De verspreiding van de bewakingsbeelden op televisie leidde tot een overvloed aan reacties.

Bewusteloos

De camerabeelden van de mishandeling op 19 januari werden uitgezonden door Omroep Brabant. Op de beelden is te zien hoe vijf jongemannen een 25-jarige man in een drukke straat mishandelen en bewusteloos achterlaten.

Vier van de vijf verdachten meldden zich bij de politie nadat de beelden waren vrijgegeven. De vijfde verdachte werd opgespoord door de politie.

Identiteit

De rechtbank in Breda honoreert het verweer van de verdachten dat de beelden niet hadden mogen worden getoond. Het OM had de beelden eerst aan de verdachten moeten laten zien, oordeelt de rechtbank. Dat is voor de rechtbank reden om strafvermindering toe te kennen.

De identiteit van enkele verdachten zou al bekend zijn, dus was het niet nodig om de beelden te verspreiden. Het OM eiste twee weken geleden voorwaardelijke jeugddetentie van twee tot vier maanden en werkstraffen van 90 tot 180 uur.

Een zeventienjarige verdachte die betrokken was bij de schoppartij krijgt 76 dagen jeugddetentie waarvan zestig voorwaardelijk en 75 uur werkstraf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.