nederland

Leerlingen Ibn Ghaldoun doen volgende week opnieuw examen

Door Servaas van der Laan - 11 juni 2013

De eindexamenleerlingen van de Islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten tussen 19 en 21 juni opnieuw eindexamen doen. Eventuele herexamens staan in augustus gepland.

Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker stelt andere scholen gerust door te melden dat er ‘geen aanleiding is om aan te nemen dat de gestolen examens breed zijn verspreid’.

Hoge cijfers

Vermoedelijk circuleerden de gestolen examens al enkele jaren in kleine kring op de school. Ook op de onderzoeks-redactie van Elsevier vielen de hoge examencijfers op de school op.

Volgens Dekker is het laatste woord over de school dan ook zeker nog niet gesproken. Volgens de staatssecretaris kunnen ‘grote vraagtekens gezet worden bij de kwaliteit van de interne organisatie op de school’. Het bestuur van de school kan rekenen op een nieuw bezoek van de Inspectie van het Onderwijs.

Dieptepunt

De examenfraude is voor de islamitische school in Rotterdam-zuid een nieuw dieptepunt in een toch al niet zo’n florisant verleden. Sinds de oprichting in 1999 wordt de enige islamitische scholengemeenschap van Nederland geplaagd door schandalen en bijbehorende slechte publiciteit. In 2006 schreef dagblad Trouw dat leerlingen lage cijfers scoren en vaak blijven zitten, maar voor eindexamens gek genoeg hoog scoren.

In 2008 spreekt de toenmalige staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) van wanbestuur nadat duidelijk is geworden dat leerlingen van onderwijsgeld naar Mekka worden gestuurd. Het schoolbestuur krijgt daarop een boete van 1 miljoen euro. In datzelfde jaar adviseert de Rotterdamse onderwijswethouder Leonard Geluk (CDA) ouders met klem hun kinderen van het Ibn Ghaldoun te halen.

Sluiting

Even lijkt het goed te gaan als de prestaties van de leerlingen omhoog lijken te gaan, maar dan gaat het dit jaar definitief mis als duidelijk wordt dat eindexamens niet veilig worden opgeborgen.

Volgens de Rotterdamse fractie van de VVD en Leefbaar Rotterdam had het nooit zover mogen komen. Zij drongen vijf jaar geleden al aan op sluiting van de school. ‘Wethouder, het is heel simpel, deze school moet op zo’n kortst mogelijke termijn dicht, we zijn het zat,’ zei oud VVD-raadslid Jerry van der Waarde al in 2008.

Volg Servaas van der Laan op Twitter


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.