nederland

Loterijspelers leggen beslag op administratie Staatsloterij

Door Anna Vossers - 27 juni 2013

Stichting Loterijverlies heeft beslag gelegd op de complete administratie van de Staatsloterij in Den Haag. Donderdagmiddag heeft een deurwaarder, vergezeld door onder meer ICT-specialisten, het pand binnengevallen.

Er was ook politie bij de actie aanwezig, meldt RTL Nieuws. Het gerechtshof in Den Haag had toestemming gegeven voor beslag. Door de administratie te doorzoeken, hopen gedupeerden van de Staatsloterij te kunnen bewijzen dat zij hebben meegedaan aan loterijen waar de kans op een grote prijs veel kleiner was dan de Staatsloterij suggereerde.

Misleiding

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde donderdagochtend dat de Staatsloterij zich tot 1 januari 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding van haar deelnemers. Stichting Loterijverlies had namens 23.000 ‘gedupeerden’ een zaak aangespannen tegen de Staatsloterij, omdat de grotere prijzen van 50.000 euro tot 100.000 euro niet alleen werden getrokken uit daadwerkelijk verkochte loten, maar uit een veel groter totaal aantal loten.

Er waren daarom in plaats van gemiddeld 3 miljoen loten per trekking, het aantal verkochte loten, steeds 18 tot 21 miljoen loten die kans maakten op een grote prijs. De grote prijzen vielen daarom in veel gevallen wel, maar werden aan niemand uitgekeerd.

Rechtbank

Eerder had de rechtbank Stichting Loterijverlies in het ongelijk gesteld. Maar volgens het hof heeft de Staatsloterij haar deelnemers misleid, door niet aan te geven dat de twintig grote prijzen ook uit niet verkochte loten werden getrokken.

Vanaf 2008 heeft de Staatsloterij het trekkingssysteem gewijzigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.