nederland

Mazelen nu ook in Zeeland, Groene Hart en Utrecht

Door Anna Vossers - 22 juni 2013

Het aantal geregistreerde gevallen van mazelen in de Biblebelt is gestegen naar 107. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de ziekte zich de komende maanden verder gaat verspreiden.

Ruim een week geleden was het aantal bij het RIVM bekende gevallen van mazelen nog 67. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal zieken nog hoger, omdat niet alle patiënten een dokter bezoeken.

Biblebelt

Het gaat vooral om leerlingen van reformatorische basisscholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard, in de volksmond de ‘Biblebelt’. Inmiddels zijn er ook een aantal mensen in Zeeland, het Groene Hart en op de Utrechtse Heuvelrug besmet.

Normaal gesproken worden kinderen als ze veertien maanden oud zijn voor het eerst gevaccineerd tegen mazelen. Tot zes maanden zijn ze van nature nog beschermd. Als het aantal besmettingen blijft toenemen, kan het RIVM besluiten om baby’s van zes tot veertien maanden oud extra in te enten.

Vaccinaties

De meeste Nederlandse kinderen zijn tegen mazelen ingeënt en zullen de ziekte daardoor nooit krijgen. Veel strenggelovige ouders laten hun kinderen niet vaccineren tegen ziektes, vanwege hun geloofsopvatting.

Vooral op de Biblebelt breekt daarom geregeld polio, rode hond, bof of mazelen uit.

Huiduitslag

Symptomen van mazelen zijn koorts, verkoudheid, rode ogen en huiduitslag. Het is een zeer besmettelijke ziekte. Een ziek kind kan meer dan tien anderen aansteken vanaf vier dagen voor tot vier dagen na de eerste huiduitslag.

De laatste mazelenepidemie brak uit in 1999. Toen werden 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierven er drie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.