nederland

Medewerkers politie doen vaker aangifte van geweld

Door Shari Deira - 04 juni 2013

Medewerkers van de politie hebben vorig jaar meer aangifte gedaan van geweld tegen hen. De incidenten variëren van spugen tot poging tot moord of doodslag.

Vorig jaar waren er 4.757 aangiften, 600 meer dan het jaar ervoor, meldt de politie dinsdag.

Aangifte

Het is niet te zeggen of het aantal geweldsincidenten daadwerkelijk is gestegen, zegt een politiewoordvoerder. Vorig jaar was er meer aandacht voor geweld tegen agenten en werden zij opgeroepen om aangifte te doen.

Uit een analyse op basis van persberichten door de website geweldtegendepolitie.nl blijkt dat geweld tegen politie en hulpverleners het vaakst voorkomt in de provincies Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Weer

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben politiemedewerkers al 935 keer aangifte gedaan. Dat is iets minder dan het gemiddelde van vorig jaar, maar dat kan te maken hebben met het jaargetijde en het weer.

Geweld tegen agenten komt vooral voor in uitgaansgebieden. Vaak is er drank of drugs in het spel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.