nederland

Minder vaak grote alcoholcontroles door Facebook en Twitter

Door Shari Deira - 27 juni 2013

De politie gaat op andere manier controleren of automobilisten alcohol op hebben. De alcoholfuik in de huidige vorm werkt niet meer omdat bestuurders elkaar steeds vaker waarschuwen via Twitter en Facebook.

Politieagenten gaan over op korte, zich snel verplaatsende controles meldt het AD donderdag.

Bestuurders

Volgens de politie hebben grote alcoholfuiken hun nut verloren. ‘De pakkans is veel kleiner geworden,’ zegt chef Dick van der Ende van de verkeerspolitie in Den Haag. ‘Gewaarschuwde bestuurders die te veel op hebben, rijden gewoon een blokje om.’

De politie in Den Haag maakt nog amper gebruik van de grote fuiken. ‘We doen het nu op kleinere schaal. Zien we een bericht over onze controle op Twitter verschijnen dan verkassen we naar een ander gebied.’

In Den Haag voeren agenten vaker ‘mobiele controles’ uit waarbij de politie met motorrijders automobilisten van de weg haalt.

Feest

Van der Ende benadrukt dat er niet minder wordt gecontroleerd. ‘Overal waar de komende zomer wordt gefeest, vieren wij mee.’ De politie in Rotterdam gaat ook vaker gebruikmaken van mobiele controles in plaats van grote alcoholfuiken.

In sommige gevallen hebben grootschalige controles nog wel nut, zegt Frans Zuiderhoek van de Landelijke Eenheid van de politie tegen de krant. Een fuik bij een discotheek kan ervoor zorgen dat feestgangers een taxi pakken of met iemand anders meerijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.