nederland

Minimumloon en uitkering stijgen per 1 juli

Door Annemarie van Ulden - 30 juni 2013

Vanaf 1 juli stijgt het minimumloon en daarmee de sociale uitkeringen, komt er een einde aan de missie in Kunduz en mogen extreem hoge bonussen van bestuurders worden aangepast en teruggevorderd.

Het minimumloon stijgt per 1 juli van 1469,40 naar 1477,90 euro bruto per maand. De netto bijstandsuitkering voor alleenstaanden gaat naar 628,68 euro per maand. Ook de AOW-uitkering en de ANW (de Algemene Nabestaandenwet) gaan omhoog. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken bekendgemaakt.

Huurverhoging

Maar naast deze positieve veranderingen, wordt er ook een aantal zaken duurder. Zoals de postzegel, die wordt zes cent duurder. En wie in een corporatiehuis woont, kan een huurverhoging van minimaal 4 procent verwachten.

Naast de financiële veranderingen wijzigt per 1 juli nog een aantal belangrijke zaken. Zo begint de politietrainingsmissie in Kunduz aan de afronding. Op 1 november zit de missie er naar verwachting op. En gemeenten mogen vanaf nu zelf bepalen hoe vaak de winkels op zondag open zijn.

Extreme bonussen

Per 1 juli mag de raad van commissarissen extreem hoge bonussen van bestuurders aanpassen en terugvorderen. Dat geldt voor bonussen die zijn toegekend op basis van onjuiste informatie en voor onredelijke bonussen, die – achteraf bezien – niet kunnen worden gerechtvaardigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.