nederland

Nabestaanden schietpartij Alphen eisen schadevergoeding van politie

Door Anna Vossers - 05 juni 2013

Nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn eisen een schadevergoeding van de politie. Die heeft meerdere fouten gemaakt door de medische gegevens van schutter Tristan van der Vlis niet na te trekken bij het verlenen van de wapenvergunning.

De politie heeft niet zomaar ‘een fout’ gemaakt, zegt de advocaat van 50 nabestaanden en slachtoffers in het NOS Journaal. Dat was wat de politie tot nu toe volhield.

Medeaansprakelijk

De advocaat zegt dat de politie medeaansprakelijk is voor de schietpartij en eist daarom een schadevergoeding.

Uit het rapport van de Rijksrecherche, dat tot nu toe geheim was gehouden, blijkt dat de agent die de aanvraag voor een wapenvergunning behandelt, volgens interne richtlijnen altijd in het systeem van de politie moet kijken wat er over de betreffende persoon bekend is. Bij Van der Vlis zou, als die richtlijn gevolgd was, duidelijk zijn geworden dat hij wegens psychische problemen opgenomen was geweest.

Verzuim

De agent die de aanvraag in 2008 behandelde kan zich niet herinneren of hij in het systeem had gekeken, maar zegt niet te hebben geweten van Van der Vlis’ psychische gesteldheid. Ook toen zijn vergunning twee keer werd verlengd, heeft de politie verzuimd zijn gegevens in het eigen systeem op te zoeken.

Tristan van der Vlis schoot op 9 april 2011 zes mensen dood in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Zeventien mensen raakten daarbij gewond. Van der Vlis pleegde vervolgens zelfmoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.