nederland

Nog dertien eindexamens gestolen, examens Ibn Ghaldoun ongeldig

Door Shari Deira - 11 juni 2013

De examens die zijn gestolen bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam worden ongeldig verklaard. Er zijn zeker dertien eindexamens gestolen.

Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs dinsdag bekendgemaakt tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Leerlingen van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun moeten opnieuw eindexamen doen voor de vakken waarvan de examens zijn gestolen.

Maatregel

Het gaat om negen havo-examens: Frans, Arabisch, Engels, Nederlands, geschiedenis, maatschappijleer, natuurkunde en aardrijkskunde.

Ook zijn er drie vwo-examens gestolen. Het gaat om de vakken: management en organisatie, biologie en scheikunde. Eerder werd al bekend dat ook het vwo-examen Frans is gestolen. Het laatste gestolen examen is een vmbo-toets voor economie.

Noodzakelijk

Vmbo-leerlingen die het examen economie hebben gemaakt, krijgen hun uitslag een dag later te horen. Zij zouden eigenlijk woensdag horen of ze geslaagd of gezakt zijn.

Staatssecretaris Dekker sprak van een ‘ingrijpende maatregel’ maar de ingreep is noodzakelijk om de betrouwbaarheid van de eindexamens te waarborgen. De politie heeft de afgelopen dagen drie leerlingen van Ibn Ghaldoun gearresteerd.

Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca van Ibn Ghaldoun zegt het ‘heel erg sneu’ te vinden voor alle eindexamenkandidaten die niet betrokken waren bij de diefstal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.