nederland

NS stopt definitief met Italiaanse trein Fyra

Door Servaas van der Laan - 03 juni 2013

De NS trekt definitief de stekker uit de hogesnelheidstrein Fyra. Het spoorwegbedrijf vindt de trein bij nader inzien toch ‘onvoldoende betrouwbaar’.

Dat heeft de NS maandag bekendgemaakt na overleg tussen de directie en de staatssecretaris voor Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA).

Eerder gingen er al geruchten de de NS zou stoppen met het project. Maandagochtend werd het aftreden van topman Bert Meerstadt aangekondigd.

Geen uitweg

Een taskforce van de NS heeft de afgelopen maanden de gebreken van de trein onderzocht en concludeert dat het zicht op werkbare oplossingen ontbreekt. Ook noemt het semi-overheidsbedrijf de door de Italiaanse bouwer Ansaldo Breda voorgestelde herstelplan ‘ontoereikend’.

De kosten voor het falende project zijn enorm. De overheid investeerde miljarden in een snelle spoorverbinding tussen Amsterdam en Brussel. Ook moet de NS nog maar zien of het de 100 miljoen die het aan Ansaldo Breda betaalde, ooit terugkrijgt. De Italianen spreken van contractbreuk.

Falen

Volgens hoogleraar economie Piet Rietveld is het Fyra-project opnieuw een goed voorbeeld van een gefaalde infrastructuurproject. Volgens de hoogleraar hebben ambtenaren dure fouten gemaakt.

Het ministerie van Infrastructuur zal samen met de NS op zoek moeten naar alternatieven. Eerder vond de NS een offerte van de Franse bouwer van de Thalys te duur. Siemens, bouwer van de Duitse ICE, zag eerder af van samenwerking omdat de opdracht te klein zou zijn om het rendabel te maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.