nederland

OM: Anass (13) niet aangezet tot zelfmoord ondanks pesterijen

Door Shari Deira - 27 juni 2013

De politie heeft het onderzoek afgerond naar de dood van de dertienjarige Anass uit Wassenaar. Daarbij zijn geen aanwijzingen gevonden voor een misdrijf. Wel blijkt dat de jongen veelvuldig is gepest op school.

Uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat Anass niet is aangezet tot het plegen van zelfmoord.

Homo

Anass verdween op 8 februari na het rondbrengen van folders. De volgende dag werd zijn lichaam gevonden in een natuurgebied in Wassenaar. Al snel werd duidelijk dat de jongen naar alle waarschijnlijkheid zelfmoord had gepleegd.

Uit het forensisch onderzoek blijkt dat Anass door verhanging met zijn sjaal om het leven is gekomen. Er zijn geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van andere personen.

Verder is duidelijk dat Anass op school werd gepest en eerder suïcidale gedachten heeft uigesproken. De jongen werd onder meer uitgemaakt voor homo, er werd met brood en flesjes naar hem gegooid, zijn fietszadel werd bespuugd en hij werd vastgepakt en in de hoek gezet.

Verband

Ook op de dag dat Anass zichzelf om het leven bracht, is hij ernstig gepest. Getuigen hebben verklaard dat pesters zeiden: ‘Waarom pleeg je geen zelfmoord, iedereen haat jou.’ Andere getuigen ontkennen dit. Tijdens de pauze werd de jongen omsingeld, geduwd en uitgemaakt voor homo.

Toch concludeert het Openbaar Ministerie dat er geen causaal verband is tussen de pesterijen en de dood van Anass. Er is dan ook geen sprake van het strafbaar aanzetten tot zelfmoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.