nederland

OM onderzoekt uitspraken oud-premiers over kernwapens

Door Shari Deira - 13 juni 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar de uitspraken van oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt (beiden CDA) over de opslag van Amerikaanse kernwapens in Nederland. Met hun uitlatingen hebben Lubbers en Van Agt staatsgeheimen onthuld.

‘We hebben alle reden om serieus naar de uitspraken te kijken,’ laat het OM weten aan de Volkskrant.

Artikel 272

Staatsrechtsgeleerde Wim Voermans zegt tegen de krant dat de oud-politici een staatsgeheim onthullen en dat dat strafbaar is, zelfs als dit al bekend is.

‘Dit is geen klein dingetje, beide heren hebben het vermoeden bevestigd en dat is een overtreding van artikel 272 van het wetboek van strafrecht.’ In het bewuste artikel staat dat oud-bewindslieden staatsgeheimen verplicht moeten bewaren.

Voermans verwijst naar de zaak van F-16-piloot Chris V. die vier jaar cel kreeg voor het doorverkopen van staatsgeheimen aan Rusland. De zaken zijn niet helemaal met elkaar te vergelijken, maar het basisprincipe is hetzelfde. ‘Het kan niet zo zijn dat een oud-premier hiermee wegkomt en een F-16-piloot niet.’

Zinloos

In het programma De tijd vliegt bevestigt Lubbers dat er kernwapens liggen op de vliegbasis Volkel. ‘Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn want volgens mij is dat absoluut zinloos.’

Van Agt bevestigde een dag later in het radioprogramma Dit is de dag de aanwezigheid van de kernwapens. ‘Ach ja, die dingen liggen daar natuurlijk al heel lang, het is ook van de zotte dat ze er nog liggen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.