nederland

Omstreden koranschool weigert protocol kindermishandeling

Door Anna Vossers - 17 juni 2013

Een moskee in Tilburg weigert een protocol tegen kindermishandeling te ondertekenen. De omstreden imam Ahmad Salam is boos omdat de gemeente Tilburg aangifte deed vanwege vermoedens van kindermishandeling op de koranschool van de moskee.

Dat heeft Burgemeester Noordanus van Tilburg maandag gezegd.

Toezicht

Omdat koranonderwijs niet onder het standaardtoezicht valt, wilde de gemeente met de koranscholen uit Tilburg een protocol opstellen. Maar de koranschool van de Islamitische Stichting voor Opvoeding en Overdracht van Kennis (Isook) in Tilburg-Noord weigert het protocol te ondertekenen.

De moskee stelt de gemeente Tilburg aansprakelijk voor imagoschade. De gemeente deed in maart aangifte omdat op de weekendschool ‘corrigerende maatregelen’ werden gebruikt die niet door de beugel kunnen: een leerkracht zou leerlingen slaan en dreigen met het gebruik van een zweep.

Hand

Volgens de burgemeester doet de school wel een en ander tegen kindermishandeling: op de weekendschool is inmiddels een docent vertrokken, en volgens de advocaat van de school ‘wordt er alles aan gedaan om kindermishandeling te voorkomen’. De burgemeester wil alsnog in gesprek met de moskee om het protocol te laten ondertekenen.

De moskee is bekend door de omstreden salafistische imam Ahmed Salam. Salam kreeg bekendheid omdat hij in 2004 weigerde toenmalig minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonkde hand te schudden. Hij wordt in salafistische kringen beschouwd als een geleerde man.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.