nederland

Onderwijsinspectie: sluiting Ibn Ghaldoun nog niet aan de orde

Door Shari Deira - 13 juni 2013

De Onderwijsinspectie vindt het te vroeg om al iets te zeggen over de toekomst van de islamitische school Ibn Ghaldoun. Daarvoor wacht de inspectie het onderzoek af van het Openbaar Ministerie (OM).

Hoofdinspecteur Rick Steur zegt donderdag tegen het Radio 1 Journaal dat vaststaat dat de examenopgaven tot buiten de regio Rotterdam zijn verspreid.

Excuses

Vanwege de gestolen examens is aan scholen gevraagd om precies te kijken naar verdachte patronen of opmerkelijke uitslagen bij de gemaakte examens.

Examenkandidaten die de gestolen examenopgaven hebben gebruikt, kunnen zich vrijwillig melden bij hun schoolleiding. Als ze dit doen, verklaart de school hun examen ongeldig en mogen ze de toets opnieuw afleggen.

Steur denkt dat het bij scholieren die ‘nooit eerder gekke dingen hebben gedaan’ zal blijven bij een goed gesprek of een heel lichte straf.

Leraren

Om examenfraude in de toekomst te voorkomen gaat de Onderwijsinspectie er beter op toezien hoe scholen de eindexamens verzegelen. Volgens Steur verloopt de distributie van de examens altijd goed.

Directeur Ayhan Tonca van Ibn Ghaldoun zei woensdagavond bij EO-programma Knevel & Van den Brink dat er vaker is gefraudeerd op zijn school. In 2010 probeerde twee leraren examens te verbeteren. Toen is er aangifte gedaan en zijn de leraren ontslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.