nederland

‘Ook AIVD gebruikt data uit omstreden spionageprogramma’

Door Anna Vossers - 11 juni 2013

De Nederlandse geheime diensten kijken mee op internet. Als de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een informatieverzoek doet aan de Amerikaanse geheime dienst, geeft deze gegevens uit onder meer e-mails en chatsessies door, die via het omstreden spionageprogramma PRISM zijn afgetapt van internetgebruikers.

Dat schrijft De Telegraaf.

PRISM

Volgens die krant kan de AIVD binnen vijf minuten inlichtingen verkrijgen die de Amerikaanse NSA door spionage met het surveillanceprogramma PRISM verzamelt. De AIVD zou ‘volle medewerking’ krijgen van de Amerikaanse dienst.

Via het programma PRISM heeft de National Security Agency (NSA), de Amerikaanse veiligheidsdienst, permanent toegang tot allerlei digitale gegevens van mensen uit landen over de hele wereld.

Tal van bedrijven zouden actief meewerken met dit programma: onder meer Google, Facebook en Microsoft. Die laatste is ook eigenaar van belprogramma Skype, dat er juist om bekend stond telefoongesprekken te versleutelen. Maar nu het eigendom is van Microsoft, dat alles deelt, zijn ook Skypegesprekken waarschijnlijk af te luisteren. Volgens president Barack Obama is spionage nodig voor de strijd tegen terrorisme.

Petitie

Het bestaan van dit omstreden surveillanceprogramma, waarmee elke internetgebruiker bespioneerd kan worden, werd bekend door een lek van oud-spion Edward Snowden (29). Die verblijft in Hongkong en vreest voor zijn veiligheid. Vooraanstaande Republikeinen vragen om uitlevering van Snowden. Op de website van het Witte Huis is een petitie gestart om Snowden als ‘nationale held’ te zien en niet te vervolgen.

Zijn lot wordt wel vergeleken met dat van andere klokkenluiders, zoals Julian Assange en Bradley Manning die via WikiLeaks geheime ambassadeberichten en oorlogsberichten openbaar maakten. Australiër Assange is gevlucht naar de ambassade van Ecuador in Groot-Brittannië. Bradley Manning staat op dit moment terecht voor de Amerikaanse militaire rechtbank in Fort Meade.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.