nederland

Oud-bisschop Jo Gijsen (80) overleden

Door Shari Deira - 24 juni 2013

Oud-bisschop Jo Gijsen is maandag overleden. Hij was van 1972 tot 1993 bisschop van Roermond. Gijsen is tachtig jaar geworden.

Het bisdom Roermond heeft het overlijden van Gijsen bekendgemaakt.

Theologie

Gijsen werd in 1957 in Roermond tot priester gewijd door mgr. Dr. Guillaume Lemmens. Hij werd kapelaan in Valkenburg en daarna leraar aan het klein-seminarie Rolduc te Kerkrade.

De oud-bisschop studeerde theologie en kerkgeschiedenis aan de universiteiten van Bonn en Münster. In een gepubliceerde voordracht (1971) uitte hij kritiek op het beleid van de katholieke kerk in Nederland.

Misbruik

Een jaar later benoemde paus Paulus IV hem tot bisschop van het bisdom Roermond. In zijn jaren als bisschop ontwierp hij een nieuw reglement voor katholieke scholen. Zijn beleidsstijl werd door zijn aanhangers als stijlvol, modern en zakelijk omschreven.

In 2009 kwam bij het Rooms-Katholieke klachtenbureau Hulp en Recht een klacht binnen over seksueel misbruik door Gijsen. Hij zou hebben toegekeken terwijl een oud-leerling van de priesteropleiding Rolduc zichzelf bevredigde. De klacht werd uiteindelijk ongegrond verklaard wegens gebrek aan steunbewijs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.