nederland

Oud-rechters ook in hoger beroep vrijgesproken van meineed

Door Anna Vossers - 13 juni 2013

De oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg zijn door het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken van meineed, het liegen onder ede. Het hof vindt dat het niet bewezen is dat de rechters opzettelijk hebben gelogen over hun vriendschap tijdens de Chipshol-affaire.

Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt in cassatie te gaan omdat het vindt dat er genoeg bewijs is van de meineed.

Vrijspraak

De rechtbank in Utrecht sprak de twee rechters in november ook al op alle punten vrij van meineed. Het OM ging in beroep en eiste 240 uur werkstraf en voorwaardelijke celstraffen van 2 en 4 maanden tegen de rechters. Maar het gerechtshof in Arnhem kwam donderdag tot dezelfde conclusie als eerder de rechtbank in Utrecht.

Volgens het OM had rechter Pieter Kalbfleisch een dubieuze rol in een juridisch conflict tussen twee investeerders over bouwgrond rondom Schiphol zo’n twintig jaar geleden. Projectontwikkelaar Chipshol verloor veel geld door een uitspraak van rechter Hans Westenberg.

Vrienden

Het OM denkt dat Pieter Kalbfleisch ervoor heeft gezorgd dat zijn collega Hans Westenberg de zaak kreeg. Onder ede ontkenden Kalbfleisch en Westenberg vrienden te zijn, terwijl de ex-vrouw van die eerste en een griffier de vriendschap bevestigden.

Pieter Kalbfleisch was weer goed bevriend met een van de investeerders met wie Chipshol een conflict had.

‘Gedegen onderzoek’

Kalbfleisch noemt de beschuldigingen van Chipshol ‘bijzonder vals en zonder enige grond’ en vindt het ‘goed dat de rechter alle beschuldigingen heeft verworpen’ en dat dat ‘op basis van een gedegen onderzoek van de zaak’ is gebeurd. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.