nederland

Plasterk: ruim 60.000 ambtenaren minder in 2016

Door Servaas van der Laan - 05 juni 2013

Het aantal mensen dat in de publieke sector werkzaam is, zal in 2016 teruggebracht worden naar 1 miljoen. Dat betekent dat de komende jaren zeker 60.000 ambtenaren zullen verdwijnen.

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Plasterk wordt de doelstelling van dit kabinet om de overheid in 2016 flink in te hebben gekrompen ruim gehaald.

Vergrijzing

Bij vrijwel alle 2360 overheidswerkgevers verdwijnen de komende periode banen. In het openbaar bestuur verdwijnen de meeste banen doordat oudere werknemers met pensioen gaan en hun arbeidsplekken niet door jongeren worden opgevuld. Daarnaast worden veel tijdelijke contracten niet verlengd.

Op het onderwijs wordt bezuinigd omdat gezinnen kleiner worden en er dus steeds minder kinderen zijn. Een uitzondering vormen de Universitaire medische centra waar een stijgende lijn in het aantal arbeidsplaatsen is te zien.

Defensie

Ook bij de politie komen er mensen bij, maar door de bezuinigingen op Defensie neemt het aantal arbeidsplekken bij het veiligheidsapparaat per saldo af.

Eerder maakte minister Stef Blok (VVD) van Wonen en Rijksdienst al bekend dat bij het Rijk zeker vijftienduizend ambtenaren zullen verdwijnen. Toch is er kritiek op de plannen van onder meer het Centraal Planbureau en de Algemene Rekenkamer. Door veel sociale regelingen zou de overheid in werkelijkheid weinig besparen, al neemt het aantal ambtenaren af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.