nederland

Politie arresteert 23 verdachten van ramkraken

Door Anna Vossers - 10 juni 2013

De politie heeft maandag 23 verdachten aangehouden die in verband worden gebracht met ten minste vijftig ram- en plofkraken. Dat gebeurde maandag bij een landelijke actie om een netwerk van criminelen op te rollen.

De politie noemt de toename van het aantal ramkraken en het geweld dat criminelen daarbij gebruiken ‘zorgwekkend’ en heeft daarom een groot onderzoek naar ramkraken gedaan.

Schade

Volgens de politie zijn er in Nederland wisselende groepen daders die landelijk opereren. Veel van de ram- en plofkraken mislukken, maar de financiële schade is voor de gebouwen waar de geldautomaten in zitten groot: soms moet de hele gevel worden vervangen na een ramkraak.

In 35 huizen zocht de politie onder meer naar explosieven en naar dure spullen die criminelen hebben gekocht met de buit van ramkraken. De politie nam bij huiszoekingen onder meer dure auto’s, vuurwapens, drugs en scooters in beslag.

Zware explosieven

Het aantal ram- en plofkraken, waarbij geldautomaten tot ontploffing worden gebracht, neemt toe. Dit jaar zijn er al 87 ram- en plofkraken geweest. Over heel 2012 waren dat er 133.

Daarnaast worden steeds vaker zware explosieven gebruikt. Voorheen gebruikten criminelen vaak ontploffend gas om geldautomaten op te blazen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.