nederland

Rechtbank verklaart Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet

Door Shari Deira - 24 juni 2013

Het veelbesproken Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is maandag failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Het ziekenhuis hoopt nog een doorstart te kunnen maken.

Het ziekenhuis laat weten in een persbericht (pdf) dat er met een aantal partijen ‘vergevorderde gesprekken gaande’ zijn. Naar verwachting eind deze week is daar meer duidelijkheid over.

Patiënten

De rechtbank in Den Haag heeft twee curatoren aangesteld. Zij zijn in gesprek over een mogelijke doorstart van het Ruwaard van Putten. Vooralsnog gaat de zorgverlening van patiënt onverminderd door, zo laat het ziekenhuis weten.

In samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt het ziekenhuis een afbouwscenario. Als de doorstart er niet komt, wordt het afbouwscenario uitgevoerd.

Toezicht

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is de afgelopen maanden regelmatig negatief in het nieuws gekomen. De problemen werden in november duidelijk toen bleek dat er in 2010 een ongewoon hoog aantal doden was op de afdeling cardiologie.

De Inspectie stelde het ziekenhuis onder verscherpt toezicht omdat er sprake zou zijn van ‘acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid’. Eerder deze maand bleek dat het ziekenhuis in Spijkenisse twee jaar lang een onverwacht hoge patiëntensterfte had.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.